Tarih: 04.01.2025 12:37

"4-8 OCAK 1991: ZONGULDAK'IN TARİHİ YÜRÜYÜŞÜNÜN 34. YILDÖNÜMÜ"

Facebook Twitter Linked-in

"4-8 OCAK 1991: ZONGULDAK'IN TARİHİ YÜRÜYÜŞÜNÜN 34. YILDÖNÜMÜ"

 

CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, 4-8 Ocak 1991 tarihlerinde Zonguldak'tan Ankara'ya uzanan büyük direnişi anlatarak, o dönemde maden işçilerinin ve bölge halkının gösterdiği mücadelenin dünya çapında örnek alındığını vurguladı.

 

MADEN İŞÇİLERİNİN BÜYÜK MÜCADELESİ

 

Devrim Dural, 4 Ocak tarihinin Türkiye'nin emek mücadelesinin sembol tarihlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

“4 Ocak tarihi, maden ocaklarımızı, demir-çelik sektörümüzü, ülkemiz sanayisini, yani üretim kültürünü hedef alanlara karşı, maden işçilerinin, emekçilerin, Zonguldak ve bölge halkının verdiği büyük mücadelenin günüdür. Bugün bu mücadele, dünyanın birçok ülkesinde örnek gösterilmektedir.”

 

1990’IN GREVİ VE O BÜYÜK YÜRÜYÜŞ

 

Dural, 30 Kasım 1990 tarihinde başlayan grevle, Zonguldak'ta haklı taleplerini duyurmak için sokaklara dökülen maden işçilerinin, 4 Ocak'ta halkla birlikte Ankara'ya doğru büyük bir yürüyüşe çıktığını belirtti. O dönemde yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı bu yürüyüşün, Türkiye'nin emek tarihinin önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti:

“4-8 Ocak 1991 tarihleri arasında Ankara’ya yaptığımız büyük yürüyüş ile Madenci Feneri, Türkiye’yi aydınlattı. Kar-kış demeden yollara düşen 150 bine yakın insan, 5 gün boyunca büyük bir kararlılık ve tarihsel sorumlulukla sesini dünyaya duyurdu."

 

ZONGULDAK'TAN DÜNYAYA KALKAN SES

 

Dural, Mengen’de kurulan barikat önünde dünyaya duyurulan bu haklı direnişin önemine dikkat çekti:

“Madenciler, haklı ve meşru bir mücadele içinde olmaktan aldıkları güçle, ülkemiz demokrasi tarihine unutulmaz bir sayfa ekledi. Bu mücadelenin başarısının arkasında, lider sendikacı Şemsi Denizer’in ve Sendikamız Yönetim kadrolarının önderliğinde, bölgemizin üretim, madencilik ve mücadele kültürü vardır.”

 

MÜCADELENİN DERSLERİ VE BUGÜNÜN MÜCADELESİ

 

Zonguldak'taki maden ocakları, demir-çelik fabrikaları ve Maden Tetkik Arama Kurumu'nun ayakta kalmasının, o dönemde verilen mücadelenin meyvelerini taşıdığını ifade eden Dural, şu sözleriyle konuşmasını sonlandırdı:

 

“Bugün maden ocaklarımız, demir-çelik fabrikalarımız, MTA Kurumu hala ayaktaysa, bu, o dönemin mücadelesi ve bize öğrettikleriyle mümkündür. Büyük Yürüyüşün öncüsü rahmetli Şemsi Denizer’i şükranla anıyor, bu başarıyı birlikte elde eden maden işçilerini, Zonguldak halkını ve tüm demokrasi güçlerini saygıyla selamlıyoruz.”

 

ÖNCÜLÜĞÜN DERSLERİ VE YARININ MÜCADELESİ

 

CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, bu tarihi mücadelenin, gelecekteki emek mücadelesi için hala büyük bir ilham kaynağı olduğunu ve bu direnişin gücünün, Türkiye'nin her köşesinde yankılanmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —