99. YILINDA MEDENİ KANUNUNUN ÖNEMİNE VURGU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Pulat, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99. yıl dönümü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 16.02.2025 21:43:00 0
99. YILINDA MEDENİ KANUNUNUN ÖNEMİNE VURGU

99. YILINDA MEDENİ KANUNUNUN ÖNEMİNE VURGU: 

 

“EŞİTLİK İÇİN MÜCADELE DEVAM EDECEK!”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Pulat, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99. yıl dönümü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu. Pulat, Medeni Kanun’un kadın hakları ve toplumun ilerlemesi için ne denli önemli bir devrim olduğunu vurgulayarak, “Örgütlü kadın gücüyle elde ettiklerimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz!” dedi.

 

99 YIL ÖNCE KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI!

 

Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye, pek çok devrimci adımı atarak toplumsal yapısını modernize etti. 17 Şubat 1926’da kabul edilen ve 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun, bu devrimlerin en önemlilerindendi. Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük kadın devrimlerinden biri olan bu kanun, kadınları toplumsal ve hukuki açıdan birey olarak kabul etti. Kadınların eğitim, kültürel, sosyal ve ekonomik hayata erkeklerle eşit bir şekilde katılabilmesinin önünü açarak, Türkiye'de eşitlik mücadelesinin temel taşlarını oluşturdu.

 

CUMHURİYET DEVRİMİNİN İZİ: ATATÜRK VE KADIN HAKLARI

 

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Pulat, “Kadınların eşitlik mücadelesine yol açan Cumhuriyet devrimlerinin mimarı, Cumhuriyet Halk Partimizin ebedi lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla anıyoruz.” diyerek, Medeni Kanun'un, Atatürk’ün liderliğinde kadının toplumdaki hak ettiği yere ulaşmasının simgesi olduğunu belirtti. Aynı zamanda kadın örgütlerinin bu mücadelenin en önemli bileşenleri olduğunu da hatırlattı.

 

MEDENİ KANUN’UN 2002 DEĞİŞİKLİKLERİYLE GÜÇLENEN KAZANIMLAR

 

2002’de yapılan değişikliklerle Medeni Kanun, çağın gereklerine uyum sağlayarak kadın haklarını daha da güçlendirdi. Aile reisliği yerine “eşitlik” ilkesine dayalı bir aile modeli kabul edildi. Evlilik dışı çocuklar, evlilik içindeki çocuklarla eşit haklara sahip oldu. Kadınlar ve erkekler için evlenme yaşı 18 olarak belirlendi. Ayrıca, eşler arasında onur kırıcı davranışlar boşanma sebebi sayılmaya başlandı. Bu düzenlemeler, Medeni Kanun’un bir devrim niteliği taşıyan ruhunu daha da güçlendirdi.

 

SİYASİ İKTİDARIN SALDIRILARI VE CHP'NİN KARARLILIĞI

 

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı, siyasi iktidarın Medeni Kanun’a yönelik bilinçli saldırılarına dikkat çekerek, "Kadınların kazandığı hakların yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz!" dedi. Pulat, bu hakların korunmasının sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin değil, tüm kadın örgütlerinin gücüyle mümkün olacağını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin, laik hukuk devleti temellerine ve kadın haklarına sahip çıkmaya devam edeceğini vurgulayan Pulat, “Kadınları bu ülkenin eşit yurttaşları yapan devrimleri ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

 

CHP KADIN KOLLARI: “EŞİTLİK, DEMOKRASİ VE LAİKLİK MÜCADELESİ DEVAM EDECEK!”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, kazanılmış haklar için, eşitlik için, laiklik için, demokrasi için ve kadınlara uygulanan tüm ayrımcılığın ortadan kaldırılması için mücadeleye devam edeceklerinin sözünü veren Pulat, “Bu mücadelenin öncüsü olmaya ve her türlü saldırıya karşı Medeni Kanunumuzu savunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Bugün, 99 yıl önce atılan bu devrimci adımların, Türkiye’deki kadınların eşitlik mücadelesinde ne denli önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu bir kez daha hatırlatan CHP Kadın Kolları, kadın haklarının savunulması ve güçlendirilmesi için kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.