Ankara’dan Ereğli’yle ilgili önemli notlar…

AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt TBMM’deki makamında, Çilek Haber gazetesi imtiyaz sahibi Atilla Yaman’ın sorularını yanıtladı.

POLİTİKA 9.12.2023 21:38:00 0
Ankara’dan Ereğli’yle ilgili önemli notlar…

 

Ankara’dan Ereğli’yle ilgili önemli notlar…


AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt TBMM’deki makamında, Çilek Haber gazetesi imtiyaz sahibi Atilla Yaman’ın sorularını yanıtladı. Vekil Bozkurt, afet bölgesi kapsamındaki Ereğli’deki son gelişmelerden, seçim süreci ve ilçenin il olma konusuna kadar birçok soruyu yanıtlayarak, güncel açıklamalarda bulundu. Milletvekili Bozkurt, öncelikli amacın, afetin yaralarının sarılması olduğunu vurgulayarak, yapılan ve yapılacak olan çalışmalara, zararların karşılanması hususundaki bilgilere açıklık getirdi.


Haber merkezi (Özel haber)- Gazetemizin imtiyaz sahibi gazeteci Atilla Yaman, geçtiğimiz hafta içini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ziyaretlerle geçirdi. Bölge milletvekilleriyle röportajlar gerçekleştiren Yaman, Ereğli ve Zonguldak geneliyle ilgili güncel gelişmeler, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler hakkında bilgiler edindi. Yaman sadece Zonguldak değil, Düzce ve Karabük milletvekilleriyle de görüştü.


Bu yazı dizimizde AK Parti Zonguldak Milletvekili Av. Saffet Bozkurt’un açıklamalarına yer verdik…


BOZKURT: YARALAR EN KISA SÜREDE SARILACAK


“Ereğli ilçemizde, 19 Kasım’da yaşanan fırtına ve sel afetinde devletimiz yaraları sarmak için gerekli girişimlerde bulunmuştur. Büyük hasarın yanında maalesef can kayıplarımızda var. Bölücek köprüsü mevkiinde aracın suya kapılması neticesinde vefat eden üç vatandaşımız mevcut. Batan gemiden de 5 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp 7 mürettebatı arama çalışmaları dalgıçlar tarafından hem denizden geniş bir alanda hem de havadan sürdürülüyor. Arama çalışmalarında onlarca personel yer alıyor. 


Biz Ereğli için sadece elimizi değil, kafamızı, gövdemizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu vekil olmadan önce de ifade ettik. İlçe Başkanıyken de bunu dile getirdim. Yaraların sarılma sürecinde, Ereğli Belediyesi ve vatandaşımızın yanında olacağız. Ereğli Belediye Başkanına da söyledik. Kendisi de çalışmalarımızı takdir ettiğini beyan etti. Devletimiz yaraları en kısa sürede saracaktır. Hızlı şekilde girişimde bulunularak, Ereğli, “Genel Hayatı Etkileyen Afet Bölgesi” ilân edildi. Hasar tespit, kayıpları arama ve toparlanma çalışmaları koordineli şekilde yürütülüyor. AFAD ekipleri de bölgede. AFAD gönüllüleri de çalışmalara destek vermişti. 


Vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletirken, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar temenni ediyorum. Allah daha büyük afetlerden, can ve mal kayıplarından korusun.”


AFET BÖLGESİ SÜRECİ NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?


“Afetin ardından devlet ilk anlardan itibaren oradaydı. İçişleri Bakanımız bölgeye intikal etti. Cumhurbaşkanımız durumu yakinen takip etti ve gerekenlerin yapılması talimatını verdi. Bölge milletvekillerimiz de oradaydı.


Zararı olan vatandaşlara bir hafta içerisinde tespit edilenlere ödemeler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. İş yerleri ve konutları zarar görenlerin zayiatları tespit edilip karşılanıyor. Zararların minimize edilip ortadan kaldırılması için çalışmalar sürüyor. Bu konuda muvaffak olduğumuza inanıyorum.


Hükümet, yerel yönetimle, birlik ve beraberlik içerisinde bu sıkıntıyı en kısa zamanda aşacağız. Afet Bölgesi ilân edilmesinin amacı da bu. Bu sürecin sabit bir zamanı yok. Şu kadar sürecek diyemeyiz. Ya da kapsamı genişler mi? Bu Bakanlığımızın belirleyeceği bir durum. Net bir zaman vermemekle birlikte genel olarak toparlanana, zararlar büyük ölçüde karşılanana kadar Afet Bölgesi ilan süreci devam edecek. Bölgeyle ilgili gelişmeleri anında kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmalarımız sürüyor. 


İtirazlarda oluyor. Bazı vatandaşlar, zararlarının daha fazla olduğunu ifade ediyor. İş yerlerinin ve ürünlerin sigortalı olup-olmama durumları da oluyor. Vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi noktasında elimizden geleni yapma çabası içerisindeyiz. İçişleri Bakanımızla birlikte konunun takipçisiyiz. 


İş yeri zarar görenler, ürünleri zarar görenler, eşyaları zarar görenler, çatısı zarar görenlerin başvuruları, gereken tespitlerin ardından çeşitli kriterlerle birlikte tüm noktalarıyla değerlendiriliyor. Bu sürecin sonunda afetin zararları en az minimize edilmiş şekilde karşılanacaktır.”


RUHSATI OLMAYAN veya SEYYAR ÇALIŞAN VATANDAŞLAR YARDIMLARDAN FAYDALANABİLECEK Mİ?


Milletvekili Bozkurt, vergi levhası var ancak ruhsatı olmayan, yeni açılmış henüz ruhsat alamamış veya seyyar çalışan kişilerin zararları konusundaki soruya, bu konuların teknik olduğunu AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Kurumlarının yardım şekillerinin belli olduğunu, bu kriterlere göre yardımların yapıldığını kaydetti. Yasal maddeler kapsamında şartları tutana yardım ediliyor, tutmayanlara edilmiyordur. Ancak net bir şey söyleyemem. Fakat şunu net olarak ifade edebilirim, her hâlükârda amacımız vatandaşa yardımcı olmaktır.”


SADECE EREĞLİ İÇİN DEĞİL…


“Burada en büyük zararı, sıkıntıyı Ereğli ilçemiz yaşadı ancak Zonguldak ve diğer ilçelerde de zarar gören vatandaşlar müracaatlarda bulunabilir. Zonguldak’ı bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bu açıklamalar sadece Ereğli için değildir. Ereğli genel olarak çok daha fazla etkilendi. Zonguldak ve Alaplı ilçelerinde de fırtınadan dolayı az da olsa zararlar olmuş. Zonguldak’ta su baskınları da oldu. Alaplı sahili de Ereğli kadar olmasa da hasara maruz kaldı…”


“EREĞLİ SAHİLİ EN KISA ZAMANDA ESKİ GÜZELLİĞİNE KAVUŞACAK” 


Ereğli sahili daha önce de hasar almıştı. Bu hasarlar kısa sürece giderildi. Hükümetimizde belediyemize yardımcı oluyor. Ereğli sahilinin yapılması konusunda devletimizin de katkısı olacak. İçişleri Bakanımız da ilçeye geldiğinde bunu ifade etti. Tasalanacak durum yok. En kısa zamanda Ereğli sahili eski güzelliğine kavuşacak. 


 
 


Haber & foto: Atilla YAMAN