CHP’Lİ DEMİRTAŞ’TAN HÜKÜMETE VERGİ AFFI UYARISI

MİLLETLE DALGA GEÇMEYİN

POLİTİKA 11.06.2021 05:56:00 0
CHP’Lİ DEMİRTAŞ’TAN HÜKÜMETE VERGİ AFFI UYARISI

CHP’Lİ DEMİRTAŞ’TAN HÜKÜMETE VERGİ AFFI UYARISI:
 “ MİLLETLE DALGA GEÇMEYİN”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, üst üste yapılan vergi aflarının ülkenin iyi yönetilemediğini ortaya koyarak, devlete olan güveni sarstığını belirtti. AKP iktidarında çıkarılan 11 vergi affının hiçbirisinin amacına ulaşamadığını kaydeden Demirtaş, “ Ekonomi müthiş, uçuyoruz, şahlanıyoruz diyorlar, nasıl böyle bir hayal dünyasında yaşıyorsunuz vallahi anlamış değilim. Ülkeyi kötü yönetiyorsunuz, milletle dalga geçmeyin” sözleri ile hükümete yüklendi.   
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, üst üste yapılan vergi aflarının, ülkenin iyi yönetilemediği gerçeğini ortaya koyup, devlete olan güveni sarstığını belirterek, hükümete sert eleştiriler yöneltti.  

NASIL BİR HAYAL DÜNYASINDA YAŞIYORSUNUZ?
 MİLLETLE DALGA GEÇMEYİN

Vergi affına ilişkin kanunun Meclis Genel Kurul görüşmeleri sırasında CHP adına söz alan Demirtaş,  “ Ülkeyi iyi yönetemiyorsunuz, milletle dalga geçmeyin” sözleri ile hükümete seslenirken şunları söyledi:  
“ AKP tarafından yapılan konuşmalara baktığımızda, "Esnafın durumu çok iyi." "KOBİ'lerin durumu çok iyi." "Herkes çok mutlu." "Ekonomi müthiş, uçuyoruz, şahlanıyoruz" gibi sözler söylüyorlar. İnsan bunları dinlerken kendinden geçiyor. Nasıl böyle bir hayal dünyasında yaşıyorsunuz vallahi anlamış değilim. Peki, gerçekler böyle mi? Tabii, sarayda yaşayanların, 5'li çetenin, yandaşların durumu iyi ama vergi mükellefi olan esnafın, KOBİ'lerin, işletmelerin ve dar gelirlilerin durumu iyi mi? Elbette iyi değil. 
EKONOMİNİN KÖTÜ OLDUĞUNUN ISPATI
Ülkeyi iyi yönetemiyorsunuz, Türkiye büyük bir ekonomik buhranla boğuşuyor. İşte, sık sık çıkardığınız aflar da ülkenin iyi yönetilmediğinin, ekonominin kötü olduğunun bir ispatıdır, bir ikrarıdır. Eğer ekonomi iyi olmuş olsaydı, uçsaydık, şahlansaydık vergi borçları ve SGK primleri yapılandırılmazdı, ödenirdi; siz de bu vergi affını çıkarmak zorunda kalmazdınız. Ülkeyi kötü yönetiyorsunuz ama milletle de dalga geçmeyin.” 
Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne kadar çıkarılan 37 vergi affı kanununun, 11’inin AKP iktidarı döneminde çıkarıldığına dikkat çeken Ünal Demirtaş, “Ortalama 2 yılda bir vergi affı çıkarmışsınız. Bu son 5 yılda çıkan 5'inci af. Daha yedi ay önce çıkardığınız bir vergi affı var ve bu yedi ay önce çıkan affın kapsamına giren 289 milyar Liralık borcun yüzde 7'sini ancak tahsil edebilmişsiniz. Son derece düşük bir rakam yani daha yedi ay önce çıkardığınız af amacına ulaşamamış” dedi.  
İYİ NİYETLİ MÜKELLEFLER CEZALANDIRILIYOR
Vergi adaletinin sağlanabilmesi için iyi niyetli mükellef ile kötü niyetli mükellef arasında ayrım yapılması gerektiğinin altını çizen Ünal Demirtaş, “İyi niyetli mükellefler ödüllendirilmelidir, kötü niyetli mükellefler ise cezalandırılmalıdır. Oysa ülkemizde ise tam tersi bir durum söz konusu. Vergi aflarının kötüye kullanılması devlete olan güveni sarsmaktadır” diye konuştu.
GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 40
Türkiye'de resmi enflasyonun yüzde 17 olmasına rağmen, gerçek enflasyonun yüzde 40 olduğunu söyleyen Ünal Demirtaş, "Resmî faiz yüzde 19, gerçek, reel faiz ise yüzde 25-26'dır. Merkez Bankasındaki 128 milyar doları buharlaştırdınız, rezervler eksiye düştü. Daha dün akşam Cumhurbaşkanı konuşurken dolar tüm zamanların rekorunu kırarak 8,81'e çıktı. Milletimize doğruları söyleyin, milletimizle dalga geçmeyin" sözleri ile AKP hükümetine tepki gösterdi.
Türkiye'nin 2002'de Dünya'nın 20. büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Demirtaş,  "Büyüyoruz, şahlanıyoruz, uçuyoruz." diyorsunuz ama daha yine, iki gün önce, birinci çeyrekte yüzde 7 büyüdüğümüzü açıkladı TÜİK ama gerçekler öyle mi? 2002'de dünyanın 20'nci büyük ekonomisiyiz, 2020'de dünyanın yine 20'nci büyük ekonomisiyiz; 2021 yılında ise Türkiye'nin 22'nci sıraya gerilemesi bekleniyor. Bu nasıl büyümedir ki on dokuz yıl önce 20'nci sıradayız, on dokuz yıl sonra da 22'nci sıraya geriliyoruz? " dedi.