GENÇLERİMİZİN UMUTLARINI YEŞERTECEĞİZ

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş ,meclis genel kurulunda üniversite mezunu gençlerin işsizlik ve istihdam sorunları üzerine bir konuşma yaptı.

GÜNDEM 19.10.2021 20:56:26 0
GENÇLERİMİZİN UMUTLARINI YEŞERTECEĞİZ

GENÇLERİMİZİN UMUTLARINI YEŞERTECEĞİZ
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş ,meclis genel kurulunda üniversite mezunu gençlerin işsizlik ve istihdam sorunları üzerine bir konuşma yaptı.
Konuşmasında CHP’li vekil, “Kamuoyuna yansıyan araştırmalara göre “iş bulamadıkları için umutlarını yitirdikleri için” gençlerin  %76’sı yurtdışına göç etmek istiyor. Saray rejimi gençlerin umutlarını çaldı. Çare seçimdir. Seçimden kaçmayın. Ülkemizi derhal seçime götürün. Yeni bir anlayışla, biz gençlerimizin umutlarını yeşertiriz, biz gençlerimize iş buluruz” dedi
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuşmasında şunları ifade etti;
GENÇLER YA İŞSİZ YA DA ASGARİ ÜCRETLİ 
 “Ülkemizde işgücüne dahil olmayan nüfus dediğimiz; bu ülkenin geleceği, umudu olan gençlerdir. Ama, TÜİK verilerinde bile ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı 2019 yılında yüzde 26 iken 2020’de bu oran yüzde 28,3’e yükselmiştir. 2019-2020 öğretim yılında, 1 milyon 112 bin genç üniversiteden mezun olmuş ve bu gençlerin sadece yüzde 66,3’ü iş bulabilmiştir. 2020 Eurostat verilerine göre AB ülkelerinde üniversite mezunlarının istihdama katılma oranı yüzde 84’tür. Bu rakamlarla Avrupa’da sonuncusuyuz. Öte yandan iş bulmayı başaran üniversite mezunu gençlerimiz de insanca bir yaşama yetecek kadar bir ücret alamamaktadır. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre üniversite mezunlarının büyük bölümü asgari ücret civarında ücretlerle işe başlamaktadır. Mühendislik gibi bölümlerde asgari ücretle işe giriş oranı yüzde 40 civarında olan bu oran sosyal bilimlerde yüzde 60’ları bulmaktadır. Yani gençler ya iş bulamıyor ya da iş bulabilirse de ancak asgari ücretle, 2 bin 825 lira ile işe başlamaktadır. Düşünün 4 yıl eğitim almışsınız, gelecekle ilgili büyük umutlarınız var ama mezun olduğunuzda ya işsizsiniz ya da asgari ücretle iş bulabilmişsiniz.
EN AĞIR FATURAYI GENÇ İŞSİZLER ÖDÜYOR
Her 3 gençten 1’i işsizdir. Her yıl işgücü piyasasına 1 milyon genç   girmektedir. Bu 1 milyon gencimize iş bulamadığınız gibi, mevcut işsizlere de iş bulunamamaktadır. Ülkemiz çok ağır bir ekonomik buhran yaşıyor Zaten ülkeyi kötü yönetiyordunuz. Ama tek adam rejimi ile birlikte kötü yönetim zirve yaptı. Tek adam rejimi pandemi sürecini de yönetemedi. Döviz kurları, enflasyon fırladı. Hayat pahalılığı arttı. Kriz, ekonomik buhrana dönüştü. Vatandaşların alım gücü düştü. İşsizlik patladı. Tek adam rejiminin yöneticileri ve yandaşları saraylarda lüks ve debdebe içinde yaşarken, Kötü yönetiminin faturasını dar gelirliler ağır bir şekilde ödüyorlar. İnsanlar iş bulamadıkları için geçinemedikleri için umutlarını yitirdikleri için intihar ediyorlar.
SARAYIN “İSTATİSTİK OYUNLARI”
TÜİK, bundan 2 gün önce “İşgücü İstatistiklerini” yayınladı. İşsizliği yüzde 12,1, işsiz sayısını 3 milyon 965 bin olarak açıklamıştır.Ancak gerçek işsizlik rakamı elbette bu değilidir. Sadece Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında 3 ayda İŞ-KUR’a 518 bin kişi, işsizlik maaşı için başvurmuştur. TÜİK saraydan aldığı talimat ile sarayın beceriksizliği ortaya çıkmasın diye “İstatistik oyunlarıyla” gerçek işsizlik rakamlarını gizlemektedir. Ülkemizde gerçek işsizlik rakamı en az 8 milyondur. Yani TÜİK’in açıkladığı rakamın iki katıdır. TÜİK’e göre; çalışabilir nüfusumuz 63 milyon 831 bin kişi İşgücüne dahil olmayanlar, yani iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ve iş bulma ümidi olmayanlar ise 31 milyon 160 bin kişidir. Türkiye iş gücüne dahil olmayan nüfus sıralamasında, Haziran 2021 tarihli Eurostat araştırmasına göre yüzde 45,1 ile Avrupa’da ilk sıradadır. Ama TÜİK bu kişileri işsiz saymamaktadır. Çünkü TÜİK’e göre işsiz sayılmak için son 4 hafta içinde aktif bir şekilde iş aramış olmak gerekiyor. Ancak o zaman TÜİK sizi işsiz saymaktadır.