KONSORSİYUMDA CANSUYU’YLA 8 TÜRK STK VAR

BANGSAMORO TÜRK EĞİTİM AKADEMİSİ ÜNİVERSİTE EĞİTİM BİNALARI İNŞAATI SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

GÜNDEM 3.09.2024 18:38:00 0
KONSORSİYUMDA CANSUYU’YLA 8 TÜRK STK VAR

KONSORSİYUMDA CANSUYU’YLA 8 TÜRK STK VAR

 

BANGSAMORO TÜRK EĞİTİM AKADEMİSİ ÜNİVERSİTE EĞİTİM BİNALARI İNŞAATI SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin paydaşı olduğu Filipinler’de Müslüman özerk bölge olan Bangsomorolu Müslümanların ilk üniversitesi olan Bangsamoro Türk Eğitim Akademisi (BTEA) üniversite eğitim binalarının inşaat sözleşmeleri çevrimiçi imza merasimi, Cotobato, Ankara ve İstanbul’dan katılımlar ile çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Programın Ankara oturumuna Cansuyu Derneği ev sahipliği yaparken, Cansuyu adına imza törenine genel başkan yardımcıları Hasan Yaşar, Murtaza Özkanlı ile yönetim kurulu üyesi Zekeriya Erbeyi katılım sağladı.

 

YASA VE MEVZUATLARA UYGUN OLARAK KURULDU

 

Başlangıçta uzun ve sancılı bir savaş ve çatışma ve devamında diplomatik çabalar sonucunda Bangsamorolu Müslümanların elde ettiği özerklik sürecinde, bölgenin geleceği için en önemli alanlardan biri şüphesiz eğitim alanı. Bölgede Müslümanlara ait bir üniversite ve model bulunmadığını ve bunun önemini gören Türkiye’deki konuya duyarlı STK’ların ortak inisiyatif ve çabası ile, özerkliğe geçiş sürecinde böyle bir üniversitenin kuruluşu için ilk adımlar atıldı ve Bangsamoro Türk Eğitim Akademisi kuruldu. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin 2018 yılından bu yana yönetiminde olduğu Bangsamoro Türk Eğitim Akademisi (BTEA Üniversitesi) yoğun gayretler sonucunda 2023-2024 yılında geçici dersliklerde üç bölümde 60 öğrenci ile eğitime başlamış ve ilk eğitim yılını başarıyla tamamlamıştır. Özerkliklerine kavuşmuş Filipinli Müslümanların dini ve kültürel hassasiyetlerini gözeterek, Filipinler Yüksek Öğretim Kurumu yasa ve mevzuatlarına uygun olarak kurulmuş özel bir eğitim kuruluşu olan BTEA, Türkiye’de var olan 8 STK’nın istikrarlı bir şekilde plan, program ve istişaresi ile verimli bir şekilde yönetiliyor.

 

TÜRKÇE, FİLİPİNCE ve İNGİLİZCE DİLLERİNDE EĞİTİM YAPILIYOR

 

2018 yılında Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Deniz Feneri, İnsan Vakfı, SASA Vakfı, Hayrat insani Yardım Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Yeryüzü Mühendisleri Derneği, Ribat Vakfı'ndan oluşan 8 Türk Sivil toplum kuruluşları konsorsiyum olarak Bangsamoro Türk Eğitim Akademisi, Filipinler Yüksek Öğretim Mevzuatına göre Türk Üniversitesi kurulmuştu. 2023 yılında üç fakülteyle 60 öğrenci ile eğitim hayatına başlayan BTEA’nın eğitim dili Türkçe, Filipince ve İngilizce olarak yapılıyor. Eğitime başlanan İslami İlimler Fakültesi, Turizm Fakültesi, Doğa Bilimleri Fakültesi için 2024-2025 öğretim yılında, öğrenci sayısı 120'ye çıkartıldı. Üniversite bünyesinde halen, 17 Akademik personel, 7 yardımcı personel görev yapmaktadır.

 

MANİLA BÜYÜKELÇİMİZ MİSAFİR OLDU

 

2022 yılında tahsis edilen arazideki yapıların yenilenmesi ve bazı ilaveler ile derslikler, laboratuvar, kütüphane yanında idari bölümler, öğrencilere yönelik kullanım alanları ile bir misafirhane 2023 yılında kullanıma sunuldu. Öğrenciler eğitime bu dersliklerde başlarken, misafirhanede bölgede güvenli ve temiz bir konaklama imkânı sağlandı. Geçtiğimiz günlerde bölgeyi ziyaret eden Manila Türk Büyükelçisi Niyazi Evren Akyol, bölgede en iyi şartları sağlayan tesis olduğu için BTEA misafirhanesinde konakladı.

 

KALICI EĞİTİM BİNALARI

 

Sözleşmeleri imzalanan kalıcı binaların bu yıl içerisinde tamamlanarak önümüzdeki eğitim – öğretim sezonunda hizmete alınacak şekilde hazır olması planlanıyor. Önümüzdeki haftalarda üst düzey katılımlar ile temel atma töreni planlanan bu binaların hizmete girmesi ile BTEA’nın bölgedeki bilinirliği ve prestiji artarak, hem Türkiye hem bölge Müslümanları için uzun vadede önemli eğitim hizmetleri sunacak misyonunu gerçekleştirmekte önemli bir adım daha tamamlanmış olacak.