Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Utku Sakız’ın Projesine TÜBİTAK’tan Destek
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Utku Sakız’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
“Kömür Yanma Sıcaklığına Bağlı Termal Etkinin Kömür Çevre Kayaçlarının Fiziko-Mekanik Özelliklerine Etkisinin Araştırılması: Zonguldak Taşkömürü Havzası Örneği" başlıklı projede, Zonguldak Taşkömürü Havzası sınırları içerisinden elde edilen kumtaşı örneklerinin termal davranışlarının detaylı şekilde analiz edilmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda projenin, bölgeye özgü jeolojik koşullara ışık tutacak ve madencilik alanında daha güvenli, verimli yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak önemli bulgular üretmesi bekleniyor.
Projede Doç. Dr. Utku Sakız’a, Maden Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Özarslan (danışman) ve Dr. Öğr. Üyesi Candan Bilen, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Gülhan Ustabaş Kaya, Makine Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Beytullah Erdoğan eşlik edecek. Disiplinler arası akademik ekibin yer aldığı projede araştırmacılar hem yer bilimleri hem de mühendislik alanında bütüncül bir yaklaşım sunarak projeyi yürütecekler.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, projenin hem akademik hem de sanayi ve şehir açısından çok kıymetli olduğunu vurgulayarak sözlerinde şu ifadelere yer verdi:
“Akademisyenlerimiz, Üniversitemizin araştırma kültürünü güçlendiren, bölgemizin endüstriyel ve enerji sektörüne katkı sağlayan, bununla birlikte şehrimizin sanayi sektöründeki sorunlara bilimsel çözümler sunan değerli projeleri ortaya koymaya emin adımlarla devam etmektedir. Doç. Dr. Utku Sakız hocamızın yürütücülüğünü üstlendiği ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan bu projenin, Zonguldak Taşkömürü Havzası gibi Türkiye için stratejik öneme sahip bir bölgede madencilik ve mühendislik alanında önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyorum. Projenin hem akademik üretkenliğe hem de sanayiye yönelik uygulamalara zemin oluşturacak olması, üniversite olarak hedeflediğimiz nitelikli araştırma vizyonunun bir göstergesidir.
Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemizin akademik kurumlarını en iyiye ulaştırma noktasında bizlere her daim destek olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK ailesi olmak üzere bilimsel çalışmalarımıza değerli teşviklerinden dolayı TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Orhan Aydın ve TÜBİTAK ailesine şükranlarımı sunuyorum. Bununla birlikte TÜBİTAK 3501 kapsamında desteklenmeye hak kazanan projenin yürütücülüğünü üstlenen Doç. Dr. Utku Sakız hocamız ile birlikte projede yer alan tüm hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi; bilimsel üretimi artıran, disiplinler arası çalışmaları teşvik eden ve bölgesel kalkınmaya doğrudan katkı sunan önemli araştırmalarıyla Türkiye’nin bilim ve teknoloji ekosistemindeki güçlü konumunu her geçen gün güçlendirmeye devam ediyor.