Üniversitemiz Bünyesinde Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Merkezi Açıldı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) destekleriyle tamamlanan Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Merkezi’nin (BİTİM) açılışı Mühendislik Fakültesi Teknolab C Blokta gerçekleştirildi.

Eğitim 27.04.2021 16:31:00 0
Üniversitemiz Bünyesinde Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Merkezi Açıldı

Üniversitemiz Bünyesinde Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Merkezi Açıldı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) destekleriyle tamamlanan Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Merkezi’nin (BİTİM) açılışı Mühendislik Fakültesi Teknolab C Blokta gerçekleştirildi.
 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) desteği ile yürütülen 2020 yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı kapsamındaki Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat merkezinin açılışı Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, BAKKA İzleme, Değerlendirme ve Raporlama Birimi Başkanı Dr. Hakkı Yavuz Toplu ve Proje Ekibinden Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Koçar ve Prof. Dr. Hamdi Alper Özyiğit tarafından gerçekleştirildi. Proje kapsamında bölgede CNC operatörlük kültürünün oluşturulması hedeflenmektedir. Verilecek eğitimlerle operatörlerin firmalarda eğitime başladıktan sonra adaptasyon sürecinin en aza indirilmesi ve firmaların ihtiyaç duyduğu operatör ve mühendislere ulaşabilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Üniversite sanayi iş birliğinin arttırılması ve üniversite – sanayi ve üniversite – MEB ortak kullanım alanlarının oluşturulması; önerilen projenin bir köprü oluşturması, oluşturulan laboratuvarların ortak kullanıma açılması ve tarafları birbirine yakınlaştırması hedeflenmektedir.
 

Emeği geçen herkese teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Zonguldak’ta mesleki eğitim kalitesini artıracak, üniversite sanayi işbirliğini geliştirecek ve başta savunma sanayi ve otomotiv endüstrisinde olmak üzere sanayiye nitelikli eleman kazandıracak merkezin ilimize hayırlı olmasını diledi.
 

CNC Dik İşleme Merkezi ve CNC Torna Makinası Üniversite Bünyesine Kazandırıldı
 

BAKKA desteğiyle, Mesleki Eğitim Temasına uygun olarak sanayide uzmanlaşmış ve yeni teknolojilerle ortaya çıkan beceri ihtiyaçlarını karşılayabilecek işgücü temininde mesleki ve teknik eğitim olanaklarının iyileştirilmesi amacıyla 1 adet 5 Eksenli CNC Dik İşleme Merkezi ve 1 adet  CNC Torna makinası üniversite bünyesine kazandırıldı. Proje ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi çalışanları, öğrenciler, Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Mesleki Eğitim Merkezi, Zonguldak’ta ikamet eden 30 yaş altı meslek sahibi olmak isteyen kişiler ve bölgede faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarına eğitim verilmesi planlanmaktadır.

Bu plan kapsamında doğrudan faydalanan kişi sayısı 60, eğitim süresi 360 saat, yeni kurulan tasarım merkezi sayısı 2 adet, geliştirilen sanayi-üniversite iş birliği çalışmalarının sayısı 3 olarak hedeflenmiş ve hedeflerin büyük kısmı gerçekleştirilmiştir. Alınan makine, ekipmanlar ve verilen eğitimler ile operatör adaylarının mesleki nitelikleri artacak, özellikle katma değeri yüksek olan savunma sanayi ve otomobil, kalıp ve imalatında aktif bir biçimde yer alabilecek mühendisler ve teknisyenler yetişecek, eğitim kurumlarının mesleki yeterliliği artacak, imalat alanında Mühendislik Fakültesinin ilgili bölümlerinin müfredatlarının gözden geçirilerek içerikleri güncellenecek, yeni uygulamalı dersler eklenecek, CNC operatörlük mesleğinin bölgede gelişmesi sağlanacak,  MEB’e bağlı okullarda CNC ve CNC operatörlüğüyle ilgili tanıtımlar yapılacaktır. 
 

Açılış, katılımcılara verilen bilgilerin ardından sona erdi.