Taksici esnafımızın haklarının korunması ve sektörün sürdürülebilirliği için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz” diye konuştu.
YILMAZ, “KİRALAMA YÖNTEMİNE KARŞIYIZ”
-“APLİKASYON ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN ENDİŞELERİMİZE VAR”
-“MEVZUAT ÇALIŞMALARI BİTİNCE İHALE YAPILMALI”
ANKARA- İstanbul Bahçelievler Kamyon Kamyonet Otobüs Minibüs Otomobil ve Şoförler Odası başkanı Halit Yılmaz, “İstanbul UKOME'nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) aldığı 2 bin 500 adet taksi plakasının süreli olarak yani kiralama yöntemiyle ihale edilmesi kararı ve bu yeni taksilerin yalnızca aplikasyon üzerinden hizmet vereceği düzenlemeler hakkında derin endişelerimiz var. Öncelikle Kiralama Yöntemine Karşıyız. Taksi plakalarının kiralama yöntemiyle ihale edilmesi, taksici esnafımızın sahip olduğu ekonomik güvenceleri tehlikeye atılmaktadır. Bugün birçok esnaf, yıllardır büyük emek vererek ve maddi fedakarlıklarda bulunarak plaka sahibi olmuştur. Plaka kiralama yöntemi, bu kazanılmış hakların hiçe sayılması anlamına gelir ve sektörde büyük bir haksız rekabet ortamı yaratır. Esnafımız, uzun vadeli bir iş güvencesi sağlayacak şekilde çalışmak yerine, belirsizlik içinde bırakılacak ve gelir kaybı riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.
-“SATIŞ YOLUYLA MEVZUAT ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Belediyelerin kiralama yerine satış yoluyla ihale yapabilmesine olanak sağlayacak mevzuat çalışmalarının devam ettiğinin bilindiğini de ifade eden Yılmaz, “Bu mevzuat düzenlemesi tamamlandıktan sonra ihalelerin gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylelikle esnafımızın mülkiyet hakkı korunacak ve sektörde daha sürdürülebilir bir yapı oluşturulabilecektir. Açıklanan düzenlemeye göre, kiralama yöntemiyle çalışacak bu yeni taksiler sadece aplikasyon üzerinden hizmet verecektir. Ancak bu durumda, sadece aplikasyonla taksiye binilirse, mevcut taksi duraklarının ne olacağı konusunda ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Yıllardır taksi durakları üzerinden hizmet veren esnafımızın, bu sistemle birlikte iş kaybına uğrayacağı ve durakların işlevselliğini yitireceği açıktır. Bir kültür haline gelen, Çiçek Taksi adıyla dizilere konu olan taksi duraklarımızın korunması gerektiğine inanmaktayız” diye konuştu.
-“TAKSİCİ ESNAFI APLİKASYONLARIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ”
Aplikasyon firmalarının ilk etapta düşük komisyon oranları ile esnafı ve vatandaşları kendilerine çektiğini, ancak zamanla bu oranları keyfi olarak artırarak esnaf üzerinde ağır bir mali yük oluşturduğunu dile getiren Halit Yılmaz, “Bu yüksek komisyonlar, birçok taksici için ciddi gelir kayıplarına neden olmakta ve küçük esnafı ekonomik anlamda köşeye sıkıştırmaktadır. Taksici esnafı, aplikasyon firmalarının insafına bırakılamaz. Bu nedenle, uygulamaya konulacak komisyon oranlarının devletimizin denetiminde ve Anayasamızın 173. maddesi kapsamında belirlenmelidir. Devletin esnafımızı koruyucu ve destekleyici tedbirler alarak, bu oranları kontrol altında tutması büyük önem arz etmektedir. Bu yeni düzenlemelerde önemli bir diğer konu ise, yeni ihalelerde süre kısıtlamasının ( kiralama yönteminin ) kesinlikle olmaması gerektiğidir. Taksicilik, uzun vadeli bir yatırım ve geçim kaynağıdır. İhalelere süre koyulması, esnafı belirsizlik içinde bırakacak ve iş güvencesini ortadan kaldıracaktır” şeklinde konuştu.
-“HİZMET KALİTESİ ARTTIRILMADAN SAYININ ATMASI SURUNLARI ÇÖZMEZ”
Mevcut sistemde taksici esnafı, kendi işinin sahibi olarak kazancını kontrol etme imkanına sahip olduğunu anlatan Yılmaz, “Ancak, aplikasyon firmalarıyla zorunlu bir entegrasyon, esnafımızın bu kontrolü kaybetmesine ve tamamen bu firmaların insafına kalmasına yol açabilir. Komisyon oranlarının zamanla yükselmesi, esnafın gelirini ciddi ölçüde azaltacak ve işlerini sürdürebilmelerini zorlaştıracaktır. En önemlisi, taksilerin hizmet kalitesini artırmadan ve müşteri memnuniyetine odaklanmadan, sadece taksi sayısının artırılması, mevcut sorunları çözmek yerine daha da büyütecektir. Mevcut sorunlar çözülmeden yapılan bu tür sayısal artışlar, sektörde zaten var olan sıkıntıları daha da derinleştirecektir” dedi.
**ESNAFIN GELECEĞİ TEHLİKEDE”
“Taksilerin hizmet kalitesini yükseltmek için hiçbir şey yapmayanlar, bugün maalesef esnafın geleceğini tehlikeye atmaktadır.” Diyen Bahçelievler Kamyon Kamyonet Otobüs Minibüs Otomobil ve Şoförler Odası Başkanı Halit Yılmaz, “Taksici esnafının hakları ve çalışma koşulları korunmadan yapılan düzenlemeler, sektörde ciddi sorunlara yol açacaktır. Esnafımızın mülkiyet hakkı korunmalı ve sektörde sürdürülebilir bir yapı oluşturulmalıdır. Tüm bu gelişmelerin ışığında, Bahçelievler Kamyon Kamyonet Otobüs Minibüs Otomobil ve Şoförler Odası olarak, bu tür kritik düzenlemelerin hayata geçirilmeden önce meslek odalarımızın ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyoruz. Sektörde yapılacak her türlü değişiklik, esnafımızın haklarını gözeterek ve adil bir şekilde planlanmalıdır. UKOME'yi bu kararları yeniden değerlendirmeye, sektörde adil bir düzenin sağlanması için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Taksici esnafımızın haklarının korunması ve sektörün sürdürülebilirliği için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz” diye konuştu.