Yunus ölümleri Meclise taşınmıştı, Bakanlık O önergeyi yanıtladı

Yunus ölümleri Meclise taşınmıştı, Bakanlık O önergeyi yanıtladı

YAŞAM 10.08.2022 20:42:00 0
Yunus ölümleri Meclise taşınmıştı, Bakanlık O önergeyi yanıtladı

Yunus ölümleri Meclise taşınmıştı, Bakanlık O önergeyi yanıtladı
 
Karadeniz sahillerinde gözlemlenen yunus ölümlerine her geçen gün yenileri eklenirken, Zonguldak sahillerinde art arda kıyıya vuran yunuslar endişeye yol açmıştı.
 
Özellikle son 6 ayda, Batı Karadeniz kıyılarındaki yunus ölümlerinde olağan dışı bir artış gözlemlenirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, ilgili Bakanlıklara soru önergeleri yöneltmişti.
 
Yavuzyılmaz’ın, yunus ölümlerinin nedenlerine ve yunusların korunarak neslinin devam ettirilmesi yönünde yapılan çalışmaları neler olduğuna yönelik sunmuş olduğu önergelerine Tarım ve Orman Bakanlığı sessiz kalırken, Milletvekilinin önergesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yanıtladı.
 
Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan 1 Ağustos tarihli yanıtta özetle; “Bakanlığımıza bağlı, Özel Çevre Koruma Bölgelerinde (ÖÇKB) ekolojik değerlerin tespit edilmesi ve sürdürülebilir şekilde korunması amacıyla, biyoçeşitlilik araştırmaları yapılmaktadır” denilirken, önergenin sahibi Yavuzyılmaz konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:
 
“Medyaya yansıyan haberler ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ihbar hattına gelen çağrılar dikkate alındığında, sadece son bir ayda, Karadeniz sahillerinde karaya vuran yunus sayısı 80'in üzerindedir. Yunus ölümlerinin önemli bir kısmının Dünya Doğayı Koruma Birliğinin nesli tehlike altındaki türler sınıfına giren, tırlak yunusu türüne ait olduğu gözlemlenmektedir.
 
Bilindiği üzere, denizlerimizde sıklıkla üç yunus türü {Delphinus delphis, Tursiops truncatus ve Phocoena phocoena) görülmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e göre Türkiye kara sularında yunusların avlanması yasaktır ancak özellikle Karadeniz'in kapalı-yarı kapalı konumu, kıyı alanlarındaki nüfus yoğunluğu ve çevreyi kirleten faaliyetler yunusları belirgin biçimde tehdit etmektedir.
 
Kirleticilerin yunusların üreme ve bağışıklık sistemine uzun süreli zarar verdiği birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Tüm bu tehditlerin bir araya gelerek yarattığı olumsuzluklar, denizlerimizdeki yunus türlerinin neslinin devamı için ciddi bir risk oluşturmaktadır.
 
Öte yandan, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş sebebiyle Karadeniz'de yunus ölümlerinin arttığı yönünde de inceleme ve düşünceler bulunmaktadır.
 
Tüm bu nedenlerle yunus ölümlerinin araştırması, deniz suyunun kirliliğinin düzenli kontrolünün yapılması; ülkemizin denizel biyolojik çeşitliğinde çok önemli bir yeri bulunan yunusların karşı karşıya bulundukları tehditlerin bertaraf edilmesi ve yunusların korunarak neslinin devam ettirilmesi yönünde yapılan çalışmaların neler olduğu sorularını sorumlu bakanlıklara iletmiş bulunmaktayız.
 
Önergemize Çevre, Şehircilik ve İklim Değilikliği Bakanlığınca tatmin edici bir yanıt alınamazken, Tarım Bakanlığınca henüz bir yanıt dahi alınamamıştır. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”